Ciasto razowe z jabłkami
Po dłuższej przerwie zapraszam Was na pyszne, zdrowe ciasto z jabłkami. Jest wilgotne i delikatne, a do tego bardzo smaczne.
Ciasto razowe z jabłkami
Składniki
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 jabłka
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny suszonej
- 2 – 3 łyżki cukru brązowego
Instrukcje
- Formę o wymiarach 30 x 26 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na małe plasterki.
- Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy szklankę mleka, a po chwili szklankę oleju.
- W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone jabłka, żurawinę i rodzynki. Mieszamy i przelewamy do formy. Całość posypujemy brązowym cukrem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.