Formę o wymiarach 30 x 26 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na małe plasterki.
Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy szklankę mleka, a po chwili szklankę oleju.
W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone jabłka, żurawinę i rodzynki. Mieszamy i przelewamy do formy. Całość posypujemy brązowym cukrem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.