Ciasto pomidorowe (bez jajek)
Dzisiaj przepis na pyszne, wilgotne i wyjątkowo smaczne ciasto pomidorowe. Ciasto bez dodatku jajek, wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia.
Popularne są ciasta marchewkowe czy z dodatkiem pieczonych buraków, ja dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia ciasta z dodatkiem pomidorów.
Ciasto pomidorowe (bez jajek)
Składniki
- 1 szklanka (250 ml) zmiksowanych pomidorów z puszki (po odlaniu soku) lub passaty pomidorowej
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Instrukcje
- Pomidory razem z bananem, olejem i cukrem blendujemy na gładką puszystą masę.
- W osobnej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy szczyptę soli.
- Do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia się składników)
- Keksówkę o dł.25 cm smarujemy masłem bądź olejem, delikatnie oprószamy bułką tartą.
- Gotową masę przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
- Pieczemy około 50 minut. Smacznego :)
Dziękuje za przepis. Ciasto wyrosło super, dodałem śliwki suszone i zrobiłem troche większe, bo nie mam małej kleksówki. Ciasto troszkę jednak różni się od marchewkowego, jak było ciepłe, to czuć było nutke pomidora, lekką kwaskowatość. Na drugi dzień już tak tego nie czuć. Zastanawiam się, czy następnym razem nie dodać parę łyżeczek przecieru pomidorowego, ażeby ten smak czuć wyraźniej?
Cieszę się, że smakowało. Myślę, że można dodać przecier ale cały czas należy pamiętać o tym, że im więcej składników dodamy tym mniej może wyrosnąć. :) (większa szansa na zakalec ;) )