Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Ciasto pomidorowe (bez jajek)
Składniki
1 szklanka (250 ml) zmiksowanych pomidorów z puszki (po odlaniu soku) lub passaty pomidorowej
1 dojrzały banan
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. brązowego cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 szczypta soli
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Instrukcje
Pomidory razem z bananem, olejem i cukrem blendujemy na gładką puszystą masę.
W osobnej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy szczyptę soli.
Do mokrych składników dodajemy suche i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia się składników)
Keksówkę o dł.25 cm smarujemy masłem bądź olejem, delikatnie oprószamy bułką tartą.
Gotową masę przelewamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Pieczemy około 50 minut. Smacznego :)