Ciasto pomarańczowe
Pyszne pomarańczowe ciasto, zapach jaki roznosi się podczas pieczenia jest obłędny. Koniecznie zróbcie jest naprawdę pyszne.
Ciasto pomarańczowe
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
- skórka starta z 2 pomarańczy
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego około 250 g
Instrukcje
- Do miski wrzucamy cukier, sok pomarańczowy, jogurt naturalny, skórkę z pomarańczy i oliwę z oliwek. Miksujemy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę przesianą przez sito. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą.
- Formę o wymiarach 23×23 wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut.
- Po upieczeniu studzimy, kroimy ciasto wzdłuż i przekładamy dżemem (wybierajmy dżemy jak najbardziej naturalne), i wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.