Ciasto kokosowe
Zapraszam Was dzisiaj na ciasto kokosowe, jeśli lubicie ciasta z wiórkami kokosowymi to tutaj dodajemy ich sporo. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie :)
Ciasto kokosowe
Składniki
- 250 g mąki
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy, aż masa lekko zjaśnieje, a cukier prawie się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko.
- Kolejno do masy dodajemy mleko i wiórki kokosowe. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki (30 cm), wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 55-60 minut (do suchego patyczka).
- Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika. Jeśli ciasto zaczyna zbyt mocno przyrumieniać się z wierzchu można przykryć je folia aluminiową.