Ciasto kakaowe z kremem orzechowym
Ciasto z kremem orzechowym, które zaskoczyło mnie swoim smakiem. Pozytywnie. Drugiego dnia jest zdecydowanie lepsze, trzeba jednak pamiętać żeby wyjąć je z lodówki przynajmniej 15 minut przed zjedzeniem.
Ciasto kakaowe z kremem orzechowym
Porcje 20
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 1 łyżka miodu
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- ¾ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki 30 %
- cukier puder wg uznania
- maliny
Instrukcje
- Białka ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy żółtka i wlewamy cienką strużką olej. Dodajemy mąkę, proszek i kakao przesiane przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy o wymiarach 24×30 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach C. Studzimy i kroimy na 2 blaty, wierzch wyrównujemy.
- Masło rozpuszczamy, studzimy. Przelewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy, mleko i miód. Całość chwilę miksujemy, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki i kiedy lekko zgęstnieje smarujemy ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem (cukier puder wg uznania).