Ciasto dyniowe

Smaczne, wilgotne i pachnące ciasto dyniowe z dodatkiem orzechów, rodzynek i pomarańczowej skórki. Spróbujcie, jest naprawdę dobre.
Ciasto dyniowe
Składniki
- 500 g grubo startej dyni
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 5 łyżeczek cynamonu
- 1 i ½ łyżeczki sody
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
Instrukcje
- Jajka dokładnie ubijamy razem z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz cynamon oraz olej.
- Dorzucamy startą dynię, pomarańczową skórkę, orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25×30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka.