Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
Sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Kiedyś robienie ciasto drożdżowego wydawało mi się bardzo trudne. Teraz 15 minut i mam idealne ciasto drożdżowe, które zostawiamy do wyrośnięcia. Możecie dodać do niego dowolne owoce, jednak z truskawkami jest wyjątkowo smaczne. Ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców, kruszonki i cytrynowym lukrem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Składniki
Składniki na ciasto:
- 4 i ½ szklanki mąki pszennej lub tortowej szklanka 250 ml
- ¾ szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 60 ml mleka ciepłe
- 200 ml jogurtu naturalnego może być kefir
- 3 jajka
- 90 g masła roztopione – zimne
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki cukru
- 60 g masła miękkie
- ½ szklanki mąki pszennej
Składniki na lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- 600-700 g truskawek umyte, pozawione szypułek, pokrojone na kawałki
Instrukcje
Rozczyn:
- Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz mleko. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże podrosną.
Kruszonka:
- Do miski przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto:
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, kefir, jajka, szczyptę soli oraz rozczyn.
- Całość wyrabiamy najlepiej mikserem z hakiem około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło.
- Ciasto będzie dość lużne. Wyrobione casto oprószamy lekko mąką z wierzchu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 h.
- W tym czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy truskawki. Myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki.
- Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat lekko oprószony mąką i lekko zagniatamy.
- Przekładamy do formy o wmiarach 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładamy truskawki, posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 h.
- Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i pieczemy około 35-40 minut. Do tzw.suchego patyczka.
- Upieczine ciasto, lekko przestudzone polewamy lukrem.
- Do miski wsypujemy puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Cały czas mieszamy i w miarę potzreby dodajemy więcej soku tak żeby uzyskać odpowienią konsystencję.
Podziel się: