Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Składniki
Składniki na ciasto:
4 i ½
szklanki
mąki pszennej lub tortowej
szklanka 250 ml
¾
szklanki
cukru
30
g
świeżych drożdży
60
ml
mleka
ciepłe
200
ml
jogurtu naturalnego
może być kefir
3
jajka
90
g
masła
roztopione - zimne
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
3
łyżki
cukru
60
g
masła
miękkie
½
szklanki
mąki pszennej
Składniki na lukier:
¾
szklanki
cukru pudru
sok z cytryny
Dodatkowo:
600-700
g
truskawek
umyte, pozawione szypułek, pokrojone na kawałki
Instrukcje
Rozczyn:
Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz mleko. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże podrosną.
Kruszonka:
Do miski przekładamy wszystkie składniki i rozcieramy je palcami, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, kefir, jajka, szczyptę soli oraz rozczyn.
Całość wyrabiamy najlepiej mikserem z hakiem około 10 minut, aż składniki dobrze się połączą.
Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całe masło.
Ciasto będzie dość lużne. Wyrobione casto oprószamy lekko mąką z wierzchu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 h.
W tym czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy truskawki. Myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat lekko oprószony mąką i lekko zagniatamy.
Przekładamy do formy o wmiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wykładamy truskawki, posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i pieczemy około 35-40 minut. Do tzw.suchego patyczka.
Upieczine ciasto, lekko przestudzone polewamy lukrem.
Do miski wsypujemy puder i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Cały czas mieszamy i w miarę potzreby dodajemy więcej soku tak żeby uzyskać odpowienią konsystencję.