Ciasto czekoladowo – orzechowe
Wczoraj zrobiłam wyjątkowo smaczne i pachnące czekoladą ciasto, w sam raz na zbliżającą się słotę jesienną. Czekolada wpływa na poprawę nastroju, dodaje energii, likwiduje zmęczenie, a orzechy włoskie zawierają kwasy omega – 3, obniżają poziom złego cholesterolu. Dlatego kawałek (lub dwa) ;) tego pysznego ciasta może mieć na nas bardzo dobroczynny wpływ. Do tego filiżanka świeżo zaparzonej kawy ….. czego chcieć więcej ? :) Zachęcam Was do upieczenia ciasta czekoladowo – orzechowego w ten weekend.
Ciasto czekoladowo – orzechowe
Składniki
- 300 g orzechów włoskich (najlepiej żeby były w ładnych kawałkach)
- 250 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 4 jajka
- 200 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 200 g czekolady mlecznej
Instrukcje
- 150 g orzechów (wybieramy te połamane) oraz czekoladę gorzka drobno siekamy. Orzechy i czekoladę można wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
- W misce miksera ucieramy masło z dodatkiem cukru, dodajemy jajka, mąkę i szczyptę soli, całość miksujemy. Do masy dodajemy wcześniej posiekane orzechy i czekoladę, wszystko raz jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto będzie dość gęste.
- Przekładamy je do formy o wymiarach 26 X 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 – 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
- W małym garnuszku zagotowujemy wodę, na wierzch kładziemy miseczkę do której wkładamy pokruszoną mleczną czekoladę. Rozpuszczamy ją od czasu do czasu mieszając, gorącą czekoladę przelewamy na jeszcze ciepłe ciasto (wtedy łatwiej się rozprowadza) i smarujemy ciasto. Na wierzch układamy połówki orzechów. Smacznego :)