Ciasto czekoladowo-dyniowe
Dla tych, którzy dynię kochają i dla tych , którzy nie do końca ją lubią zapraszam na pyszne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni. Dynia jest mało wyczuwalna w smaku, co sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne.
Ciasto czekoladowo-dyniowe
Składniki
- 100 g orzechów laskowych mielonych
- 100 g orzechów włoskich mielonych
- 1 łyżka spirytusu
- 200 g dyni startej na tarce (duże oczka)
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z całej pomarańczy
- Dodatkowo:
- 50 g gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, studzimy.
- Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy skórkę pomarańczową, rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, a na końcu spirytus. Całość miksujemy i dodajemy startą dynię, a po chwili orzechy wymieszane z mąką i cynamonem.
- Białka ubijamy na sztywno w oddzielnej misce ze szczyptą soli.
- 2 łyżki piany dodajemy do masy i delikatnie miksujemy, a po chwili dodajemy resztę piany i już całość delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Studzimy, a wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.
Podziel się: