Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej, studzimy.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, dodajemy skórkę pomarańczową, rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, a na końcu spirytus. Całość miksujemy i dodajemy startą dynię, a po chwili orzechy wymieszane z mąką i cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno w oddzielnej misce ze szczyptą soli.
2 łyżki piany dodajemy do masy i delikatnie miksujemy, a po chwili dodajemy resztę piany i już całość delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy, a wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego.