Ciasto brzoskwiniowe
Dziś proponuję przepis na lekkie śmietankowo-brzoskwiniowe ciasto.
Ciasto brzoskwiniowe
Składniki
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g jogurtu naturalnego
Składniki na masę:
- 300 ml mleka
- 50 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
- 5-6 połówek brzoskwiń z puszki
Instrukcje
- Mąkę przesiewamy razem z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, posiekane zimne masło i jogurt. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i cukier, w pozostałym mleku mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy jogurt i cukier waniliowy. Miksujemy na gładką masę.
- Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykrawamy z ciasta kształt formy (20X20 cm), a resztę ciasta zostawiamy do ozdobienia wierzchu. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10 minut. Na wierzch wylewamy masę budyniową, układamy kawałki brzoskwiń. Ozdabiamy pozostałym ciastem. Całość pieczemy około 30 minut w 180 C.
Podziel się: