Biszkopt z kremem i truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc ze świeżych i pachnących truskawek. Dziś zapraszam na biszkopt przekładany kremem budyniowym i musem truskawkowym.
Biszkopt z kremem i truskawkami
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub wanilinowego bez cukru
- 2 łyżki cukru lub cukier wanilinowy
- 250 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na mus truskawkowy:
- 600 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Instrukcje
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy o wymiarach 24X30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Krem:
- Budyń gotujemy z dodatkiem cukru i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostudzony budyń. Pod koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.
Mus truskawkowy:
- Truskawki myjemy i blendujemy. Podgrzewamy w garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia.
Całość:
- Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i wylewamy tężejącą masę truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aż galaretka stężeje.