Ciasto jogurtowo-śmietankowe
Macie ochotę na kawałek delikatnego, puszystego ciasta? Idealne do popołudniowej kawy. Zapraszam :)
Ciasto jogurtowo-śmietankowe
Składniki
Składniki na ciasto:
- 80 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki cukru
Składniki na masę śmietanowo-jogurtową:
- 400 g jogurtu greckiego
- 400 g śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu truskawkowego lub malinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić dokładnie dno i brzegi tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać około 15-20 minut, aż się ładnie zrumieni.
- 2 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru (pół szklanki). W osobnej misce mieszamy połowę jogurtu 200 g, połowę śmietany 200 g i 1 budyń, dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy.
- Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami i drugim budyniem, które mieszamy w oddzielnej misce.
- Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy masę śmietanowo-jogurtową, łyżka po łyżce na przemian kolorami ( łyżka do zupy).
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy kolejne 40 minut.
- Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Jeśli pod koniec pieczenia wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni możecie przykryć je folią aluminiową.