Zupa krem grzybowa.
Zupa grzybowa z leśnych grzybów, dzisiaj zupa grzybowa w postaci kremu. Możecie przygotować ją z grzankami, groszkiem ptysiowym.
Zupa krem grzybowa.
Składniki
- 2 litry bulionu mięsny lub warzywny
- 500 g świeżych grzybów borowiki, podgrzybki
- 1 cebula lub kawałek pora
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 0,5 łyżeczki tymianku
Instrukcje
- Cebulę lub pora kroimy w drobną kostkę. Szklimy na maśle nie rumieniąc.
- Dodajemy oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
- Smażymy kilka minut.
- Przekładamy do bulionu, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz tymianek. Gotujemy 10-15 minut. Kilka usmażonych grzybów zostawiamy do dekoracji.
- Całość miksujemy na gładki krem.
- Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulion.
Uwagi
Zupa grzybowa Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Zapraszam na moje konto na Instagramie :
ToCoLubięGotuję_i_Polecam (@to_co_lubie_gotuje_i_polecam) • Zdjęcia i filmy na Instagramie