Grochówka
Sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa grochowa. Ja przygotowują ją na wędzonych żeberkach z dodatkiem majeranku i grochu łupanego.
Grochówka
Składniki
- 400 g grochu łupanego
- 1 pasek wędzonych żeberek
- 1 spora marchewka
- 1 mała pietruszka, kawałek selera opcjonalnie
- 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz mielony do smaku
- 2-3 łyżki majeranku
Instrukcje
- Mięso dzielimy na kawałki, tę część, która da się odkroić od kości kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
- Następnie dodajemy groch, wcześniej dobrze go płuczemy w zimnej wodzie. Warzywa starte na tarce i przyprawy poza majerankiem. Całość gotujemy, aż groch będzie prawie miękki.
- Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.