Zupa warzywna.
Zupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej.
Zupa warzywna.
Składniki
- garść fasolki żółtej
- garść fasolki zielonej
- 2-3 średnie buraki razem z liśćmi
- 2 średnie marchewki
- pół średniego kalafiora
- 1 średnia pietruszka
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego)
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 udko z kurczaka lub kawałek żeberka wieprzowego
Instrukcje
- W przypadku jeśli gotujecie zupę na wywarze mięsnym. Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą około 1,5 litra dodajemy ziele, lisć laurowy i pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.
- Jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy liść laurowy, sól oraz ziele.
- Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w 2,5 cm kawałki fasolkę. Gotujemy 5-10 minut i dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę w talarki, buraczki pokrojone w mniejsze kawałki.
- Gotujemy kilka minut i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wodę.
- Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę (masło jeśli gotujecie bez mięsnego wywaru), zagotowujemy i wyłączamy ogień. Na talerzu posypujemy zieloną natką i koperkiem.