1łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego)
4kulki ziela angielskiego
2liście laurowe
sóldo smaku
pieprz do smaku
1 udko z kurczaka lub kawałek żeberka wieprzowego
Instrukcje
W przypadku jeśli gotujecie zupę na wywarze mięsnym. Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą około 1,5 litra dodajemy ziele, lisć laurowy i pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.
Jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy liść laurowy, sól oraz ziele.
Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w 2,5 cm kawałki fasolkę. Gotujemy 5-10 minut i dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę w talarki, buraczki pokrojone w mniejsze kawałki.
Gotujemy kilka minut i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem oraz jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wodę.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę (masło jeśli gotujecie bez mięsnego wywaru), zagotowujemy i wyłączamy ogień. Na talerzu posypujemy zieloną natką i koperkiem.