Krupnik
Krupnik zupa, która nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią, zimą. Rozgrzewająca i sycąca zupa, idealna na chłodne dni. W krupniku również przemycamy kaszę, która jest przecież bardzo zdrowa. Mnie krupnik kojarzy się również z dzieciństwem, zawsze lubiłam kiedy mama nam go gotowała. U mnie w domu krupnik gotuje się na żeberkach, ale możecie go ugotować na dowolnym mięsie lub na samych warzywach.
Krupnik
Składniki
- 1 kawałek żeberka
- 8 łyżek kaszy jęczmiennej
- 1 spora marchewka lub dwie mniejsze
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera mały
- 1 listek liścia laurowego
- 3 kulki ziela angielskie
- 4 kulki pieprzu
- 3 spore ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Instrukcje
- Do garnka (około 2,5 l) wlewamy zimną wodę, dodajemy mięso, przyprawy oraz kaszę.
- Zagotowujemy i gotujemy około godziny. Po około 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę (lub jeśli wolicie starte na tarce).
- Krupnik gotujemy na małym ogniu i najlepiej odkryty ponieważ lubi "uciekać" z garnka.
- Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę. W razie potrzeby jeśli krupnik jest za gęsty dodajemy gorącą wodę.
- Podajemy posypany świeżą natką pietruszki.
Podziel się: