Zupa grzybowa z suszonych grzybów.
Przeszukując zapasy w domu natknęłam się na pudełko suszonych grzybów. Pachną pięknie, a ja przyznam się, że baaaardzo dawno nie robiłam zupy grzybowej. W moim domu rodzinnym zupę grzybową jadało się zawsze z ziemniakami. Ja też taką jej wersję najbardziej lubię, ale Wy jeśli macie ochotę i tak lubicie dodajcie do niej ugotowany makaron. Moja zupa była z leśnych grzybów takich jak : prawdziwki, podgrzybki, ale możecie dodać również takie jakie akurat macie.
Zupa grzbowa z suszonych grzybów
Składniki
- garść suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę
- sól
- pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 l bulionu warzywnego lub rosołu lub kawałek żeberka ew. udko drobiowe
- 1 łyżka masła w przypadku jeśli gotujecie na wywarze warzywnym
- 50 ml śmietanki 30 %
Instrukcje
- Grzyby płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą (ok.1 litr) i odstawiamy na godzinę. Kiedy już zmiękną kroimy je w drobną kostkę. Wodę w której moczyły się grzyby zostawiamy.
- Pokrojone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia, dodajemy 2 litry wody, bulionu warzywnego lub mięsnego.
- Dodajemy liść laurowy, pieprz , ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości około 30 minut.
- Następnie dorzucamy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i zdejmujemy z palnika.
- Jeśli zupę gotujecie bez ziemniaków, a z dodatkiem makaronu. Makaron gotujemy osobno i dodajemy go na sam koniec do zupy lub na talerz.
- Zupę podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub koperkiem.
[…] grzybowa Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Zapraszam na moje konto na Instagramie : ToCoLubięGotuję_i_Polecam […]