2 lbulionu warzywnego lub rosołu lub kawałek żeberka ew. udko drobiowe
1łyżkamasła w przypadku jeśli gotujecie na wywarze warzywnym
50mlśmietanki 30 %
Instrukcje
Grzyby płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą (ok.1 litr) i odstawiamy na godzinę. Kiedy już zmiękną kroimy je w drobną kostkę. Wodę w której moczyły się grzyby zostawiamy.
Pokrojone grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z moczenia, dodajemy 2 litry wody, bulionu warzywnego lub mięsnego.
Dodajemy liść laurowy, pieprz , ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości około 30 minut.
Następnie dorzucamy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę i zdejmujemy z palnika.
Jeśli zupę gotujecie bez ziemniaków, a z dodatkiem makaronu. Makaron gotujemy osobno i dodajemy go na sam koniec do zupy lub na talerz.
Zupę podajemy z dodatkiem natki pietruszki lub koperkiem.