Zimowa karpatka
Żeby zrekompensować Wam czekanie na kolejny przepis, zapraszam na pyszną karpatkę w zimowej odsłonie.
Zimowa karpatka
Składniki
Składniki na ciasto:
- 120 g masła
- szklanka wody
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 2/3 szklanki mąki
- 5 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 1 szklanka zmiksowanych na mus truskawek
- 3 średnio czubate łyżeczki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30 % lub 35 %
- 4 czubate łyżki cukru pudru
Instrukcje
- Masło z wodą zagotowujemy w garnku, dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i cały czas mieszając gotujemy przez 2-3 minuty. Studzimy.
- Jajka wybijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Masę miksujemy stopniowo dodajemy rozbełtane jajka. Pod koniec miksowania dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blaszkę o wymiarach 25X30 cm, lekko wysmarowaną masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 20-30 min. Czas pieczenia podany jest orientacyjnie i może być inny dla każdego piekarnika.
- W czasie pieczenia nie zaglądamy do ciasta bo „góry” nam opadną. Ciasta studzimy. Ja piekłam ciasta oddzielnie, ale jeśli macie na tyle duży piekarnik, że zmieszczą Wam się dwie blaszki wtedy możecie upiec razem z funkcją termoobiegu.
- Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Po kilku minutach dolewamy gorącej kilka łyżek i mieszamy do czasu, aż cała się rozpuści. Możemy wstawić do mikrofalówki na 10 sekund, na najniższą moc wtedy łatwiej się rozpuści.
- Truskawki mrożone rozmrażamy i miksujemy na mus.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder na przemian z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy zmiksowane truskawki i rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy jeszcze chwilę do czasu połączenia się składników.
- Ciasta przekładamy kremem truskawkowym, wierzch możemy udekorować cukrem pudrem ew. rozpuszczoną białą czekoladą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego.