Zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą

Dzisiaj zapraszam Was na obłędnie pyszne zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą. Teraz kiedy pomidory są najsmaczniejsze zróbcie je koniecznie. Pomysł na smaczny i szybki obiad lub kolację.
Zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą
Składniki
- 2 bułki, u mnie ciabatta
- 1-2 szt. duże pomidory
- 1-2 kulki mozzarelli
- 1 garść listów bazylii
- 1 garść świeżego szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1-2 łyżki orzeszków pinii lub migdałów
- 3 łyżki startego parmezanu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcje
- Bazylię, rukolę, szpinak, migdały, parmezan oraz oliwę z oliwek dokładnie blendujemy
- Bułki kroimy na pół, smarujemy wcześniej przygotowanym pesto.
- Na wierzch bułki układamy pomidory oraz mozzarellę, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C na około 20 min.
- Wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, najlepiej smakują na ciepło.

Podziel się: