Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Zapiekanki z pesto, pomidorami i mozzarellą
Składniki
2
bułki, u mnie ciabatta
1-2
szt.
duże pomidory
1-2
kulki
mozzarelli
1
garść
listów bazylii
1
garść
świeżego szpinaku
1
garść
rukoli
1-2
łyżki
orzeszków pinii lub migdałów
3
łyżki
startego parmezanu
3-4
łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz
Instrukcje
Bazylię, rukolę, szpinak, migdały, parmezan oraz oliwę z oliwek dokładnie blendujemy
Bułki kroimy na pół, smarujemy wcześniej przygotowanym pesto.
Na wierzch bułki układamy pomidory oraz mozzarellę, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C na około 20 min.
Wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, najlepiej smakują na ciepło.