Czosnek konfitowany
Czosnek konfitowany sprawdzi się idealnie do mięs, past, kanapek czy jako dodatek do sałatki. Dzięki długiemu pieczeniu jest kremowy i bardzo delikatny. Oliwę, która przeszła smakiem podczas pieczenia również możecie wykorzystać do sałatek. U mnie czosnek konfitowany idealnie sprawdza się do tej sałatki .
Czosnek konfitowany
Składniki
- 8 główek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 2-3 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Czosnek obieramy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sól, gałązki rozmarynu. Całość zalewamy oliwą z oliwek tak żeby przykryła cały czosnek.
- Pieczemy 80 minut w 120 stopniach. Upieczony czosnek przelewamy do słoika, przechowujemy w chłodnym miejscu do 2 tygodni.