Lukier królewski.
Sprawdzony przepis na lukier królewski. Idealnie sprawdza się do dekorowania pierniczków, kruchych ciasteczek lub polania piernika. Lukier królewski idealnie sklei chatkę z piernika. Nie kruszy się i jest śnieżnobiały. Po wyschnięciu lukier królewski wygląda idealnie. Dekorowanie pierniczków tym lukrem to kwestia wprawy. Możecie użyć specjalnych tylek, ale równie dobrze sprawdzi się woreczek foliowy. Należy jednak pamiętać żeby odciąć niewielki kawałek rożka woreczka i w każdej chwili ewentualnie go powiększyć. Lukier królewski łatwo się barwi na różne kolory. Najlepiej sprawdzą się do niego barwniki w żelu, należy pamiętać, że kolor po wyschnięciu jest bardziej intensywny.
Lukier królewski.
Składniki
- 1 białko
- 180 g cukru pudru cukru może być więcej lub mniej w zależności od wielkości białka
- kilka kropli soku z cytryny
Instrukcje
- Jajko w temperaturze pokojowej wkładamy na 5 sekund do wrzątku.
- Oddzielamy białko od żółtka
- Do miski przelewamy białko i stopniowo dodajemy przesiany przez sitko cukier puder. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
- Ucieramy drewnianą pałką, uważając żeby nie napowietrzyć zbyt mocno lukru ponieważ zrobią się bąbelki, które będą utrudniały lukrowanie pierniczków.
- Ilość cukru pudru będzie zależała od wielkości białka dlatego dodajemy go stopniowo regulując tym samym gęstość lukru. W razie gdyby okazał się on zbyt gęsty dodajemy 2-3 krople soku z cytryny.
Podziel się: