Biszkopt z 3 jajek.
Lato to czas kiedy przygotowujemy przeróżne ciasta z owocami. Na spód można dać ciasteczka, biszkopty lub herbatniki. Najsmaczniej wg mnie smakują jednak kiedy na spodzie jest biszkopt. Dzisiaj przepis na biszkopt z 3 jajek, można go również przekroić na pół. Wtedy przekładamy go masą i mamy pyszny, szybki tort.
Biszkopt z 3 jajek.
Składniki
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej czubata
Instrukcje
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować brzegów.
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka po dodaniu każdego chwilę miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki i już delikatnie drewnianą łyżką i szpatułką mieszamy, aż składniki się połączą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 35-40 minut (do suchego patyczka), następnie tortownicę wyjmujemy i upuszczamy na blat z wysokości 40 cm, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt wyjmujemy z rantu kiedy całkowicie wystygnie, odcinając najpierw ostrym nożem brzegi biszkoptu.
- Do przygotowania biszkoptu składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Biszkopt do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy łatwiej się kroi.
Podziel się:
Dzień dobry. Właśnie zrobiłem ten biszkop. Wyszedł rewelacyjny! Smakuje tak jak te małe okrągłe biszkopciki. Ja dodałem jeszcze płaską łyżeczkę cukru waniliowego i dosłownie szczyptę proszku do pieczenia. Piekłem zaledwie 20 minut w 170°. Próbowałem różnych przepisów, ale ten bije wszystkie. Pozdrawiam