Popapraniec
Żyję już ponad „18 lat”, ;) ale o takim cieście nie słyszałam i jak do tej pory go nie jadłam. Teraz go odkryłam i powiem Wam, że jest bardzo smaczne. Mimo, iż wydaje się pracochłonne wcale takie nie jest. Nie trzeba się zbytnio starać przy jego robieniu, ma być lekko szalone i popaprane właśnie.
Popapraniec
Składniki
Składniki na ciasto:
- składniki powinny być w temp.pokojowej
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki maku
- 1 łyżka kakao
Składniki na masę:
- ½ lira mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- ½ szklanki cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 100 g płatków migdałowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu porzeczkowego
Instrukcje
Ciasto:
- Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do czasu, aż się rozpuści. Dodajemy po 1 żółtku miksując na wolnych obrotach miksera, cienkim strumieniem wlewamy olej. Pod koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak (mieszamy łyżką). Formę o wymiarach 24X32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kolejno wykładamy ciasto: ciasto z kakao rozsmarowujemy w foremce, na wierzch wykładamy łyżka po łyżce ciasto z makiem, delikatnie i w miarę równo rozsmarowujemy, a na wierzchu ciasto z wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Masa:
- Budyń mieszamy w ½ szklanki mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozpuszczony budyń. Chwilę gotujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
- Masło miksujemy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, łyżka po łyżce dodajemy ugotowany i wystudzony budyń.
Całość:
- Ciasto kroimy na pół, spód ciasta wkładamy do formy w której się piekło, wykładamy ¾ kremu, przykrywamy drugim plackiem, wykładamy resztę kremu, a na wierzch dżem z czarnej porzeczki. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Migdały wysypujemy na patelnię i chwilę podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, lekko rumienimy. (Uwaga bo bardzo łatwo je spalić.) Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą. (możecie pominąć). Ciasto wstawiamy do lodówki na min.2-3 godziny.
Ja to ciasto pieke od sześciu lat i przyznam ze jest pyszne faktycznie
Dziękuję za odpowiedź! Na tablecie reklama jakoś przysłoniła ten pierwszy składnik ;)
Witam
6 jajek, wyświetlają się jako pierwszy składnik ;)
Witam, zaintrygowało mnie to ciasto i chciałabym je upiec, jednak nie widzę w składnikach ilości potrzebnych jajek :) Czy mogę prosić o podanie liczby? Pozdrawiam!