Udka pieczone.

Większość z nas lubi pieczonego kurczaka, ja dzisiaj dzielę się z Wami moim przepisem. Tym razem udka pieczone z dodatkiem rozmarynu.
Udka pieczone
Składniki
- 4 udka z kurczaka zagrodowego
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu jeśli nie macie świeżego wystarczy suszony
składniki na marynatę:
- 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki dla tych którzy lubią pikantne potrawy
Instrukcje
Marynata:
- Do miseczki wlewamy miód, ocet balsamiczny dodajemy paprykę, sól oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą.
- Do woreczka przekładamy udka, przelewamy marynatę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu.
- Całość szczelnie zamykamy i "masujemy" tak żeby marynata dokładnie pokryła udka. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Ja często przygotowując takiego kurczaka robię go dzień wcześniej.
- Kurczaka wyjmujemy z worka, przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią spożywczą.
- Pieczemy w 200 C około 45 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Do czasu, aż skórka ładnie się zrumieni.
Uwagi
Surówka pasująca do pieczonego kurczaka to np.
Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem
Surówka z kalarepki i marchewki
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
