Surówka z białej kapusty
Dzisiaj zapraszam Was na surówkę z białej kapusty. To moja ulubiona surówka, robię ją latem i zawsze tylko wtedy gdy mam pewność, że kapusta, której używam nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Taka kapusta nie będzie po zrobieniu gorzka.
Surówka z białej kapusty
Składniki
- pół główki średniej kapusty (lipcówki)
- 3-4 marchewki
- mała cebula cukrowa
- 4 łyżki drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki
- 1 łyżka śmietany 22 %
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Kapustę szatkujemy bardzo drobno, solimy i odstawiamy na około pół godziny aż trochę zmięknie. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i natkę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego.