Surówka z pora i jabłka.
Surówka z porów z dodatkiem jabłka. To chyba jedna z moich ulubionych surówek z dzieciństwa. Mama robiła nam taką surówkę z dodatkiem gęstej śmietany. Jeśli lubicie ostrzejszą wersję tej surówki pora kroimy i przekładamy do salaterki. Ja natomiast wolę wersję łagodniejszą dlatego pora przed dodaniem do sałatki sparzam wrzątkiem. Taka surówka jest łagodniejsza w smaku. Do surówki również możecie dodać tartą marchewkę.
Surówka z pora i jabłka.
Składniki
- 1 duży por lub dwa małe
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka gęstej śmietany ja wolę z samą śmietaną więc daję 2 łyżki
- 1 łyżka majonezu
Instrukcje
- Pora obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy na cienkie plasterki białą część.
- Przekładamy do miski i lekko solimy żeby zmiękł.
- Jeśli wolicie wersję łagodniejszą, pokrojonego pora przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty i odcedzamy na sitku. Studzimy.
- Do pora dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, ja dodaję ze skórką. Jeśli lubicie można dodać również marchewkę.
- Dodajemy śmietanę oraz majonez, w razie potrzeby doprawiamy solą.