Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Surówka z pora i jabłka.
Składniki
1
duży por
lub dwa małe
1
duże jabłko
1
łyżka
gęstej śmietany
ja wolę z samą śmietaną więc daję 2 łyżki
1
łyżka
majonezu
Instrukcje
Pora obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy na cienkie plasterki białą część.
Przekładamy do miski i lekko solimy żeby zmiękł.
Jeśli wolicie wersję łagodniejszą, pokrojonego pora przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty i odcedzamy na sitku. Studzimy.
Do pora dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, ja dodaję ze skórką. Jeśli lubicie można dodać również marchewkę.
Dodajemy śmietanę oraz majonez, w razie potrzeby doprawiamy solą.