Surówka z (młodej) białej kapusty.

Przepis na pyszną surówkę z młodej, białej kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty świetnie pasuje do ryby, mięsa. Kapusta jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń, żelazo i kwas foliowy. Ja przygotowuję ją z dodatkiem jogurtu i śmietany, ale jeśli lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę.
Surówka z (młodej) białej kapusty.
Składniki
- 1 mała lub pół młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli nie lubicie można ją pominąć
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 łyżka gęstego jogurtu
Instrukcje
- Kapustę bardzo drobno szatkujemy, dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojoną cebulę. Całość solimy (2 duże szczypty) i odstawiamy na 20 minut żeby zmiękła.
- Następnie dodajemy natkę, koperek jogurt oraz śmietanę.

Podziel się:
Uwielbiam surówki z młodej kapusty :)