Surówka Colesław

Przepis na surówkę obiadową z białej kapusty. Bardzo znana i popularna surówka na całym świecie. Zapachniało wiosną, udało mi się kupić świeżą, ekologiczną kapustę dlatego dzisiaj u mnie surówka Colesław. Możecie ją podać do schabowego, ryby, kotletów sojowych lub zjeść ją samą ;) Moja surówka z dużą ilością natki pietruszki, ale to dlatego, że tak lubię i jest zdrowo.
Surówka colesław
Składniki
- 1 szt. kapusty stożkowej lub mała główka zwykłej białej kapusty
- 1 spora marchewka
- 1 szt. cebuli najlepiej cukrowa (ilość wg uznania)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz mielony wg uznania
- 2 łyżki majonezu może być 1 majonezu i 1 jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego (można pominąć i dać więcej cytryny)
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekanej
Instrukcje
- Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Następnie kroimy drobno.
- Przekładamy do miski, dodajemy startą marchewkę i cebulę bardzo drobno pokrojoną.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
- Surówkę odstawiamy w chłodne miejsce min. na 30 minut żeby składniki dobrze się "przegryzły"
Podziel się: