Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem
Nie wyobrażam sobie obiadu bez pysznej i zdrowej surówki. Co jakiś przygotowuję inną, pyszną surówkę i w sumie tych najbardziej ulubionych mam już kilka. A Wy macie swoją ulubioną surówkę?
Surówka z kapusty pekińskiej z porem i ogórkiem
Składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej lub pół dużej
- 2 gruntowe, świeże ogórki
- 2 ogórki kiszonej
- 1 mały por
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki majonezu ( w zależności jak dużo lubicie)
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Kapustę drobno kroimy, ogórka świeżego obieramy ze skórki. Pora kroimy na cienkie plasterki i sparzamy. ( drobno pokrojonego pora zalewamy gorącą wodą i trzymamy w niej 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i studzimy).
- Ogórek świeży i kiszony cienko kroimy lub szatkujemy na cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego :)
Podziel się: