2-3gałązkiświeżego rozmarynujeśli nie macie świeżego wystarczy suszony
składniki na marynatę:
1,5łyżkimiodu
1łyżeczkasłodkiej papryki
¾łyżeczki soli
2łyżki octu balsamicznego
1łyżeczka suszonego rozmarynu
4ząbki czosnku
½łyżeczki ostrej paprykidla tych którzy lubią pikantne potrawy
Instrukcje
Marynata:
Do miseczki wlewamy miód, ocet balsamiczny dodajemy paprykę, sól oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą.
Do woreczka przekładamy udka, przelewamy marynatę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu.
Całość szczelnie zamykamy i "masujemy" tak żeby marynata dokładnie pokryła udka. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Ja często przygotowując takiego kurczaka robię go dzień wcześniej.
Kurczaka wyjmujemy z worka, przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią spożywczą.
Pieczemy w 200 C około 45 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Do czasu, aż skórka ładnie się zrumieni.