Tort z owocami i kremem maślanym
Tort z owocami i kremem maślanym to idealny sposób na zrobienie przyjemności bliskiej osobie. W sezonie owocowym świetnie będą do niego pasowały świeże truskawki lub maliny, ale na to musimy jeszcze chwilę poczekać. Zapraszam.
Tort z owocami i kremem maślanym
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
Składniki na krem:
- 6 żółtek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 kostki masła po 250 g
- 4 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 łyżki spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Biszkopt:
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. (Ubijałam ponad 10 minut).
- Do ubitych jajek dodajemy przesiane przez sito mąki razem z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do foremki o średnicy 25 cm (spód wyłożony papierem do pieczenia).
- Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).
Krem:
- W szklance mleka mieszamy mąki oraz żółtka.
- W garnku gotujemy pozostałe mleko (3 szklanki) razem z cukrem, do gotującego mleka wlewamy rozmieszane mąki z jajkiem i cały czas mieszając chwilę gotujemy, aż powstanie budyń.
- Garnek przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło wkładamy do miski i dokładnie ucieramy, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń i cały czas miksujemy, aż powstanie gładki krem.
Poncz:
- Odlewamy ½ szklanki zalewy z brzoskwiń, dodajemy spirytus i dwie łyżki soku z cytryny.
Całość:
- Brzoskwinie dobrze osączyć z zalewy, ja osuszałam je na ręczniku papierowym, pokroić na małe kawałki.
- Biszkopt przekroić na pół, wierzch wyrównać ścinając górę. Każdy blat nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem.
- Na pierwszy nasączony kawałek układamy część masy, a na nim układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy drugim blatem, a wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Wstawiamy do lodówki.
- Wierzch tortu można dowolnie udekorować, ja starłam mleczną czekoladę. Smacznego.