Sernik z musem śliwkowym.

Przepis na sernik z musem owocowym, tym razem z musem śliwkowym. To przepis uniwersalny ponieważ do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. Ja dałam śliwki, ale idealnie będą pasowały do niego truskawki, maliny, jagody lub brzoskwinie. Owoce do tego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego jak i sernika na zimno. Sernik wg tego przepisu nie jest słodki dlatego w zależności od owoców jakich użyjecie dodajcie cukru więcej lub mniej w zależności od słodyczy owoców.
Sernik z musem śliwkowym.
Składniki
Składniki na spód:
- 300 g herbatników lub ciasteczek owsianych
- 90 g masła roztopione
Składniki na sernik pieczony:
- 1 kg sera białego 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka ja użyłam sera śmietankowego, który nie wymaga mielenia
- 6 jajek
- 140 g cukru
- 230 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 60 g masła roztopione – wystudzone
- 50 g mąki ziemniaczanej (przesiana przez sitko)
- szczypta soli
Składniki na mus śliwkowy:
- 1 kg śliwek (bez pestek)
- 120 g cukru
- 40 g żelatyny
- 600 ml śmietanki 30 % lub 36 %
Instrukcje
Spód:
- Ciastka umieszczamy w blenderze dodajemy roztopione masło i całość miksujemy.
- Następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy dłońmi. Forma o wymiarach 25 X 35 cm. Wstawiamy do lodówki.
Sernik pieczony – wykonanie :
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Masło rozpuszczamy w niewielkim garnuszku – odstawiamy do wystudzenia.
- Żółtka przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i miksujemy na jasną, puszystą masę.
- Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser, następnie przestudzone masło i mąkę ziemniaczaną przesianą wcześniej przez sitko. Miksujemy już tylko do połączenia się składników.
- W osobnej misce miksujemy na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Najpierw kilka łyżek białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Po chwili dodajemy resztę białek i delikatnie mieszamy.
- Całość przelewamy do formy z przygotowanym wcześniej spodem ciasteczkowym.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (grzałka góra-dół) i pieczemy 20 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut.
- Upieczone ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do czasu, aż przestygnie. Zimny wstawiamy do lodówki.
Mus śliwkowy – wykonanie
- Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki. Jeśli używacie mrożonych od razu wkładacie je do garnka i chwilę podgrzewacie, aż się rozpuszczą.
- Przekładamy do garnka i blendujemy. Następnie podgrzewamy na gazie około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Gorący mus przecieramy przez gęste sitko i dodajemy cukier. Chwilę podgrzewamy żeby cukier się rozpuścił. Ilość cukru możecie zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodyczy owoców. Należy pamiętać, że dodamy jeszcze śmietankę, która zmniejszy słodycz musu.
- Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na 2-3 minuty żeby lekko napęczniała.
- Następnie dodajemy do przetartego (gorącego musu śliwkowego) i dokładnie mieszamy rózgą żeby żelatyna dobrze się rozpuściła. Całość studzimy.
- Zimną śmietankę przelewamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. (nie za długo ponieważ zrobi nam się masło).
- Następnie dolewamy wystudzony mus śliwkowy i miksujemy całość do połączenia się składników.
- Mus śliwkowy przelewamy na wcześniej upieczony sernik i dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa całkiem stężeje.
Uwagi
Ja do wykonania tego sernika użyłam śliwek, idealnie nadają się do niego śliwki President (mają piękny kolor) jednak możecie użyć dowolnych.
W przypadku kiedy użyjecie malin, truskawek lub jagód równie dobrze jest przetrzeć je przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
