Sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie
W wielu domach w weekend przygotowuje się ciasta, ja chciałabym Was dzisiaj zachęcić do upieczenia sernika dyniowego na mocno czekoladowym spodzie. Sernik ma dość zbitą konsystencję, dlatego przed podaniem warto wyjąć go chwilę wcześniej z chłodnego miejsca, wtedy smakuje dużo lepiej. Smacznego :)
Sernik dyniowy na mocno czekoladowym spodzie
Składniki
Składniki na spód:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (140 g)
- pół szklanki posiekanych orzechów (100 g) nerkowce, włoskie, laskowe – dowolne
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 350 g dyni (waga po obraniu, przed pieczeniem)
- 1 kg białego sera 3 krotnie mielonego lub z wiaderka
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 80 ml śmietanki kremówki (30 % lub 36 %)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 średnio czubata łyżeczka cynamonu
Instrukcje
- W niewielkim garnku roztapiamy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i studzimy.
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując.
- Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli, miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i miksujemy tylko chwilę.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 25 minut.
- Dynię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona. Kroimy na niewielkie kawałki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 30 minut. Studzimy i blendujemy.
- Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę, następnie partiami dodajemy ser cały czas miksując (na niskich obrotach miksera).
- Następnie dodajemy puree z dyni, mąkę i cynamon (przesiane przez sitko) oraz śmietankę. Miksujemy tylko chwilę (do połączenia się składników).
- Masę przekładamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 60 minut.
- Po upieczeniu sernik zostawiamy na 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Uwagi
- Do odmierzenia składników używałam szklanki o pojemności 250 ml.(używałam szklanki o pojemności 250 ml)