1 kg białego sera 3 krotnie mielonego lub z wiaderka
5 jajek
180 g cukru
80 ml śmietanki kremówki (30 % lub 36 %)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 średnio czubata łyżeczka cynamonu
Instrukcje
W niewielkim garnku roztapiamy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, cienkim strumieniem wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując.
Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i szczyptę soli, miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i miksujemy tylko chwilę.
Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 26X30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 25 minut.
Dynię myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona. Kroimy na niewielkie kawałki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 30 minut. Studzimy i blendujemy.
Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę, następnie partiami dodajemy ser cały czas miksując (na niskich obrotach miksera).
Następnie dodajemy puree z dyni, mąkę i cynamon (przesiane przez sitko) oraz śmietankę. Miksujemy tylko chwilę (do połączenia się składników).
Masę przekładamy na wcześniej podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy kolejne 60 minut.
Po upieczeniu sernik zostawiamy na 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Uwagi
Do odmierzenia składników używałam szklanki o pojemności 250 ml.(używałam szklanki o pojemności 250 ml)