Sałatka z buraczków. Buraczki z papryką na zimę.
Kolejny przepis na przetwory zimowe, tym razem robiłam buraczki tak jak co roku, gdyż wszyscy je bardzo lubimy. Zawsze przygotowuję około 40 słoiczków. :)
Sałatka z buraczków
Składniki
Składniki:
- 3 kg buraków
- ½ kg papryki czerwonej
- 3 duże cebule (najlepiej cukrowe)
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- ¾ szklanki octu (250 ml)
- ¾ szklanki cukru
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo:
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Instrukcje
- Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki. (lekko odciskamy) przekładamy do dużego garnka lub miski i zalewamy zalewą.
- Zalewa: wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, dodajemy paprykę i cebulę startą na tarce o dużych oczkach i gotujemy przez 10 minut, przelewamy do buraczków. Dodajemy szklankę oleju i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut i przekładamy do słoiczków.
- Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 10 minut, gorące odwracamy do góry dnem. Smacznego :)
Podziel się: