Sałatka szwedzka
Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania sałatki ogórkowej. Popularna sałatka szwedzka, która z pewnością Wam posmakuje, świetna do kanapek czy obiadu. Przygotowuje ją się całkiem szybko, z podanej ilości wychodzi 6 słoików 0,5 litrowych. Zapraszam również na bloga po sprawdzone przepisy na ogórki, kiszone, konserwowe i musztardowe.
Sałatka szwedzka
Porcje 6
Składniki
- 2,5 kg ogórków
Składniki na solankę:
- 2,5 l wody
- 5 płaskich łyżek soli
Składniki na zalewę:
- 1,25 l wody
- 3 szklanki cukru
- 3 szklanki octu
- 3 ziarna ziela / na słoik
- 3 ziarna pieprzu / na słoik
- 0,5 łyżeczki gorczycy / na słoik
Instrukcje
- Ogórki dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę, następnie kroimy lub ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Zalewamy posoloną wodą i odstawiamy na 3-4 godziny. Ogórki odcedzamy z solanki.
- Na dno każdego słoika dodajemy przyprawy, układamy ogórki w słoikach, niezbyt ciasto tak, żeby zalewa mogła spokojnie wypełnić cały słoik. Zakręcamy. Z podanej ilości wychodzi 6 x 0,5 litrowych słoików.
- Składniki na zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy.
- PASTERYZACJA: Na dno garnka kładziemy 2 warstwy ręcznika papierowego, wkładamy słoiki, dolewamy wodę do ¾ wysokości. Zagotowujemy i od chwili zagotowania pasteryzujemy (gotujemy) 15 minut.