Sałatka śledziowa z awokado
Kiedy za oknem robi się szaro, deszczowo i ponuro u mnie w domu pojawiają się śledzie. Wybór przepisów ze śledziami na blogu jest dość duży, a dzisiaj zapraszam Was na kolejną sałatkę śledziową tym razem z awokado. Połączenie różnych smaków daje świetny efekt. Zapraszam.
Sałatka śledziowa z awokado
Składniki
- 6 filetów śledziowych
- 1 duży pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała cukinia lub pół średniej
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego cząbru (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku ( pamiętajcie, że śledzie już są słone)
Instrukcje
- Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy bardzo dokładnie na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ i resztę kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, wydrążamy łyżeczką i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy cukier, cząber, jogurt i oliwę z oliwek. W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.