Śledzie w miodowo – musztardowym sosie.

Dzisiaj przepis na pyszne śledzie w sosie miodowo-musztardowym. Idealne na święta czy domową imprezkę. Ja zrobiłam je w wersji lekko pikantnej, ale musztarda jakiej użyjecie to już Wasz wybór. Smacznego.
Śledzie w miodowo – musztardowym sosie
Składniki
- 6 płatów śledziowych solone
- 1 słoiczek musztardy Dijon
- 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz do smaku
- 150 ml oleju
- mały pęczek koperku drobno posiekany
Instrukcje
- Śledzie zalewamy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny. Następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Do miski przekładamy musztardę Dijon, dodajemy 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy. Następnie miód, ocet, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
- Następnie powoli dolewamy olej cały czas ubijając (najlepiej rózgą lub mikserem)
- Na koniec dodajemy koperek, mieszamy. Wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Podziel się: