Śledzie z marynowanymi grzybami

Przepis na śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Śledzie w połączeniu z grzybkami to naprawdę świetne połączenie, a jeśli do tego użyjecie własnoręcznie zebrane i zamarynowane grzyby będą smakowały podwójnie. Pasują do nich zarówno prawdziwki, podgrzybki jak i marynowane kurki. Zapraszam. :)
Śledzie z marynowanymi grzybami
Składniki
- 6 filetów śledziowych solonych
- 2 średnie cebule
- 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych
- ½ szklanki majonezu
- ½ szklanki śmietany 18 % lub gęstego jogurtu
Instrukcje
- Śledzie płuczemy i zalewamy zimną wodą, moczymy godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w 1,5 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby osączamy z zalewy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie mieszamy.
- Jogurt mieszamy razem ze śmietaną i mieszamy ze śledziami. Odstawiamy w chłodne miejsce na min.godzinę. Smacznego.