Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ja do przepisu użyłam dorsza, ale świetnie będzie pasowała również miruna. Pyszny przepis na Wigilię, a także na spotkanie ze znajomymi.
Ryba po japońsku
Składniki
- 1 kg ryby ( u mnie dorsz) może być miruna
- 2-3 jajka do panierowania
- sól, pieprz
- mąka
Składniki na sos:
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik 500 ml papryki konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- sól, pieprz do smaku
- 2 cebule
- 150 ml wody
Składniki na zalewę :
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu
- 0,5 szklanki oleju
Instrukcje
- Rybę pokroić na kawałki doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku, mące i usmażyć.
- Można też miski wbić jajka, dodać mąkę tylko tyle żeby wyszło takie bardziej gęste ciasto naleśnikowe. Usmażyć na oleju.
- Cebulę kroimy w kostkę i dusimy do miękkości nie rumieniąc jej.
- Następnie dodajemy paprykę i ogórki pokrojone w paski, całość dusimy do miękkości.
- Dodajemy wszystkie składniki z zalewy, chwilę dusimy.
- Następnie przekładamy warstwami z wcześniej usmażoną rybą. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.




