Kruche ciasteczka reniferki
Przepis na pyszne ciasteczka. Kruche ciasteczka reniferki, nadziewane marmoladą lub ulubionym dżemem. Ciasteczka, które możecie przygotować przed świętami razem z dziećmi.
Kruche ciasteczka reniferki
Składniki
- 3 szkl. mąki krupczatki (szklanka 250 ml) 480 g
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu lub marmolady
- kilka kostek czekolady
- cukierki oczy, gotowe kupimy w sklepie
Instrukcje
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
- Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, nasionka z wanilii oraz kwaśną śmietanę. Miksujemy całość do czasu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
- Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy je na 0,5 cm grubość.
- Następnie specjalnymi foremkami do (kocich oczek) foremki do kupienia w internecie wykrawamy część ciasteczek całych i część ciasteczek ze wzorkiem. Jeśli nie macie gotowych foremek można wyciąć je szklanką, a otworki nożem.
- Następnie ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępny między ciasteczkami.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy około 10-15 minut lub do czasu, aż ładnie się zrumienią.
- Każdy piekarnik piecze inaczej dlatego czas pieczenia należy kontrolować.
- Upieczone ciasteczka studzimy. Następnie ciasteczka z otworem oprószamy cukrem pudrem, natomiast pełne ciasteczka smarujemy dżemem i przykrywamy (sklejamy) wierzchem z cukrem pudrem.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przelewamy do woreczka, odcinamy końcówkę i rysujemy różki (wymaga to lekkiej wprawy) przyklejamy gotowe oczka.
Podziel się: