Sałatka leśna polana

Od dawna przymierzałam się do zrobienia tej sałatki. Widziałam ją w wersji z kurczakiem i śledziem. Oczywiście ta ze śledziem bardziej do mnie przemawiała. Sałatka jest naprawdę pyszna, pięknie wygląda na stole jednak jest dosyć pracochłonna. Następnym razem zrobię ją w zwykłej salaterce, ponieważ pięknie wygląda w tej wersji jednak trochę się rozpada podczas krojenia.
Sałatka leśna polana
Składniki
- 600 g pieczarek marynowanych (około)
- 1 duża puszka kukurydzy dobrze osączona z zalewy
- 3 marchewki ugotowane, pokrojone w kostkę
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 spore ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (osuszone)
- 60 g sera żółtego starty na tarce
- 6 płatów śledziowych wymoczone 1 h w wodzie, dobrze osuszone
- 1 słoik majonezu
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Instrukcje
- Na dno tortownicy (moja miała 25 cm może być 24 cm) ułożyć folię spożywczą. Na spód wykładamy pieczarki, dobrze osączone z zalewy, ogonkami do góry. Całość oprószamy szczypiorkiem i koperkiem.
- Na pieczarki wykładamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, ja dodałam również marchew z pieczarek żeby się nie zmarnowała. Całość smarujemy niewielką warstwą majonezu i delikatnie dociskamy. Oprószamy solą i pieprzem.
- Następnie wykładamy śledzie, wcześniej wymoczone godzinę w wodzie, osuszone i pokrojone w kostkę.
- Na wierzch wykładamy kukurydzę, dobrze osączoną z zalewy, na kukurydzę wykładamy cienką warstwę majonezu.
- Kolejna warstwa to ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę, osuszone. Na ogórki wykładamy jajka starte na grubych oczkach tarki. Całość oprószamy solą i pieprzem.
- Kolejna warstwa to ser żółty starty na tarce. Na to cienka warstwa majonezu, sól, pieprz. Na wierzch ziemniaki pokrojone w kostkę.
